Wie zijn Kok & Co?

Wie zijn Kok & Co?

Wij zijn een stel koffieliefhebbers die in het dagelijks leven regelmatig aan de koffie te vinden zijn. Echter bleek dat het kopje koffie dat wij aangeboden kregen nog wel eens in kwaliteit kon verschillen. Soms sloegen we onszelf voor het hoofd wanneer we weer die ‘foute’ zaak binnen liepen waar nog net geen Senseomachine stond. Tijdens één van die koffiemissers is het idee ontstaan om een blog bij te houden over de verschillende versies van cappuccino die we aangeboden kregen.

René Kok

Ondertussen groeit ook de interesse voor de achtergrond van koffie; waar komt het vandaan, hoe gaat het branden in zijn werk, hoe moet je cuppen, etc. Inmiddels zijn er verschillende boeken aangeschaft en zijn we aan het lezen geslagen. Ook in de directe omgeving merkten we dat er meer geïnteresseerden zijn en daarom deze site. Je vind op deze site geen negatieve reviews. Valt je koffie niet bij ons in de smaak, dan vind je geen review op de site.

Ikzelf ben als kok werkzaam geweest in een aantal leuke bedrijven zoals d’ Vijff Vlieghen, het Grand hotel Krasnapolsky en het Holland Casino allen te Amsterdam. Ook heb ik even mogen meedraaien in de catering, waaronder bij Peter Rowland catering tijdens de GP van Australië in 1998. Inmiddels ben ik alweer zo’n 15 jaar werkzaam in de ICT als engineer.

Ook ik ben ooit begonnen met een Senseo welke al vlug werd vervangen door een Nespresso machine, maar ook dat was het eigenlijk niet. Een echte espresso machine en dan bedoel ik geen volautomaat maar één met filterhouder, tamper, stoompijpje, een plek om je kopjes voor te verwarmen, PID, dubbele boiler en meer. Maar ja die kosten een hoop geld, dus als ik later groot ben, ja dan… misschien wel een ‘kleintje’ van Kees van der Westen, tweedehands en gereviseerd natuurlijk.

De huidige set-up is een La Pavoni lusso professional. Lusso betekent een glimmend model en de professional editie staat voor een inhoud van zo’n 1,6 liter. Dit is een wereldberoemd model, waarbij je het water zelf door de koffie perst door de hendel omlaag te bewegen. Het is daarom belangrijk de juiste maalgraad voor je koffie te vinden. Deze kan per boon verschillen en de luchtvochtigheidgraad helpt ook niet mee! Is de koffie te fijn gemalen, dan krijg je nauwelijks een shot uit de machine en zal de smaak juist bitter zijn. Is de koffie juist te grof gemalen, dan stroomt het water er zo doorheen met als gevolg een zure koffie door onder extractie. Zijn alle omstandigheden juist, dan pull je in zo’n 20 tot 30 seconden een shot. Als koffiemolen heb ik gekozen voor een Mahlkonig Vario, deze is uitgevoerd met keramieken maalschijven, die worden minder heet tijdens het malen wat de smaak van de koffie ten goede komt.

Groet,
Kok & Co

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑