Leesvoer: De man die de wereld koffie leerde drinken

Alfred Peet eind jaren zestig in zijn zaak in Berkeley

Ik ben zelf geen lezer en het boekje waar deze samenvatting over gaat zou ik wellicht gemist hebben als ik het niet cadeau heb gekregen. We hebben het over het boekje: “De man die de wereld koffie leerde drinken”, geschreven door Jasper Houtman. Jasper is zelf niet werkzaam in de koffie, maar als eindredacteur bij Het Financieele Dagblad en al twintig jaar werkzaam in de  journalistiek. Hij raakte in de ban van koffie tijdens een reis naar Honduras en Quatemala in 2004. Tijdens het schrijven van een artikel over Starbucks stuitte hij op de naam Alfred Peet, de hoofdpersoon van het boekje.

Het boekje gaat over een koffiepionier uit Alkmaar die veel heeft betekend voor de koffie zoals wij die nu drinken. Hij is opgegroeid in de koffiezaak van zijn ouders om vervolgens via een omweg te emigreren naar Amerika. Eerst is hij werkzaam in de thee, maar later wanneer hij voor zichzelf begint in Berkeley te California start hij met zijn eigen koffiezaak vlak bij een universiteit met veel internationale studenten. Het blijkt een goede zet, dagelijks staan afnemers in de rij om binnen te komen. De oprichters van Starbucks en vele andere in de koffiebranche bekende namen gaan bij hem in de leer en noemen hem “de godfather van de kwaliteitskoffie”

De koffiebranderij van zijn vader aan het Fnidsen in Alkmaar

Mijn beeld van Peet is dat het een perfectionistisch iemand is, niet makkelijk in de omgang en ook niet voor zichzelf. Misschien is de stroeve band met zijn vader hiervan de oorzaak, wilde hij juist hem laten zien waartoe hij in staat was? Zelfs na het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd kan hij het vak maar moeilijk loslaten en blijft hij gevraagd en ongevraagd adviezen geven.

Het boek gaat over de geschiedenis van Peet’s Coffee & Tea, maar ook die van Starbucks en een aantal andere koffieketens voornamelijk actief buiten Nederland.

Het leest vrij gemakkelijk weg en ik kan het een ieder aanraden. Jasper Houtman heeft er ook een leuke site van gemaakt: http://koffiepionier.nl/

 

Geef een reactie

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑