Leesvoer: The professional barista’s handbook

Er zijn een hoop leuke en leerzame boeken over koffie te verkrijgen, maar welke sluit het beste bij jouw interesses aan? Mijn eigen collectie bevat sinds kort ook een aantal Engelstalige exemplaren en “The professional  barista’s handbook” van Scott Rao is één van mijn favorieten. Dit boekje is niet in het Nederlands te verkrijgen, mijn exemplaar in het Engels is soms iets moeilijk te begrijpen. Niet dat mijn Engels een upgrade nodig zou hebben, maar er worden in het boek nogal wat technische termen gebruikt. In een aantal gevallen heeft Google Translator zelfs geen geschikte vertaling…

Het valt mij op dat het boek sterk in gaat op details, Rao beveelt de lezer daarom ook aan om een aantal basis hardware op orde te hebben, zoals een naked portafilter, een goede tamper, een weegschaal nauwkeurig tot de gram en ook een thermometer. Het is vanzelfsprekend dat ook een goede espressomachine en koffiemolen niet mogen ontbreken.

Je zult in dit boek geen handleiding vinden hoe een cappuccino of latte te maken, die kunnen namelijk anders zijn in verschillende landen. Het richt zich op de specifieke handelingen van de barista. Handelingen als het vullen van het portafilter, het afstrijken van de gemalen koffie waar klaarblijkelijk verschillende technieken voor bestaan en het tampen. Zo heb ik na het lezen van dit hoofdstuk de tamper die bij mijn La Pavani geleverd was, vervangen door een beter passend exemplaar. De schrijver gaat vervolgens dieper in op de verschillende factoren om een goede espresso te maken zoals de temperatuur en pre-infusion. Ook worden de verschillende technieken van het espresso bereiden in Italië en Amerika kenbaar gemaakt.

Verdere onderwerpen die aan de orde komen, zijn het verloop van de extractie van de koffie, het controleren op problemen met de doorstroming van de koffie door het gebruik van een naked portafilter en het combineren van verschillende handelingen om een grote bestelling weg te werken. Het geeft ook goede tips om constante kwaliteit te leveren door onder meer het gebruik van een thermometer bij het stomen van melk. Verder in het boek gaat Rao nog even in op de kwaliteit van het gebruikte water, waar moet het aan voldoen. Ook wordt er nog een aantal pagina’s gewijd aan thee.

Het mag duidelijk zijn dat dit boek onmisbaar is voor de barista, zoals de titel al deed vermoeden. Je moet in een aantal gevallen mogelijk gebruik maken van een vertaler zoals die van Google, gezien de soms wetenschappelijke verwoording. Ik heb het boek nog niet aangetroffen in een Nederlandse boekhandel en vond het via Amazon. De prijzen kunnen variëren van $45,- tot $120,-, dit is afhankelijk van de verkochte druk. Via de site van de auteur is een inkijkexemplaar in te zien.

 

 

 

 

Geef een reactie

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑